Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΕΣΣΠ 2009

ΑΤΟΜΙΚΟ & ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Δικαίωμα συμμετοχής στο Ατομικό Πρωτάθλημα έχουν οι μαθητές και μαθήτριες των Νηπιαγωγείων, των ∆ηµοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών των Νομών Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας.
Στο Ομαδικό Πρωτάθλημα δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων και των Γυμνασίων, Δημοσίων και Ιδιωτικών των Νομών Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας με 4μελείς ομάδες. Επιτρέπεται η συμμετοχή και 2ης ομάδας από το ίδιο σχολείο (Δημοτικό, Γυμνάσιο ή Λύκειο).
ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
Α. Ατομικά Πρωταθλήματα
Οι αγωνιζόμενοι θα χωριστούν σε ομίλους κατά τάξη και θα αγωνιστούν με Ελβετικό σύστημα 5 γύρων. Η αρχική κατάταξη στους ομίλους θα γίνει με αλφαβητική σειρά για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια ενώ στα Λύκεια σύμφωνα με τα εθνικά ΕΛΟ του Α’ εξαμήνου 09. Σε περίπτωση μικρού αριθμού συμμετεχόντων μπορεί να διεξαχθούν λιγότεροι γύροι ή και συναντήσεις πουλ. Οι αγώνες θα γίνουν στις εξής 11 κατηγορίες:
1. Μαθητές-Μαθήτριες Νηπιαγωγείων
2. Μαθητές-Μαθήτριες Α’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
3. Μαθητές-Μαθήτριες Β’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
4. Μαθητές-Μαθήτριες Γ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
5. Μαθητές-Μαθήτριες Δ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
6. Μαθητές-Μαθήτριες Ε’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
7. Μαθητές-Μαθήτριες ΣΤ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
8. Μαθητές-Μαθήτριες Α’ Γυμνασίου
9. Μαθητές-Μαθήτριες Β’ Γυμνασίου
10. Μαθητές-Μαθήτριες Γ’ Γυμνασίου
11. Μαθητές-Μαθήτριες Λυκείων

Β. Ομαδικά Πρωταθλήματα
Τα ομαδικά πρωταθλήματα θα διεξαχθούν σε τρεις ομίλους: 1 όμιλος Πρωτοβάθμιας (Δημοτικά) και 2 όμιλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια) με Ελβετικό σύστημα 5 γύρων. Προϋπόθεση για τη δημιουργία ομίλου Λυκείων είναι η συμμετοχή τουλάχιστον 6 ομάδων (πουλ 5 γύρων). Σε αντίθετη περίπτωση και με απόφαση του Διευθυντή Αγώνων και του Επικεφαλής Διαιτητή θα γίνει ενιαίος όμιλος για Γυμνάσια και Λύκεια (σε αυτή την περίπτωση θα ισχύσει ξεχωριστή κατάταξη και βραβεύσεις). Ο Διευθυντής των Αγώνων σε συνεννόηση με τον επικεφαλής διαιτητή μπορεί να αλλάξει το σύστημα των αγώνων ανάλογα με τον τελικό αριθμό των συμμετοχών.
ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Η σύνθεση των ομάδων θα είναι 4μελής (+2 αναπληρωματικοί) με υποχρεωτική συμμετοχή 1 τουλάχιστον κοριτσιού στην 4η σκακιέρα. Οι ομάδες με την έναρξη των αγώνων θα δηλώσουν τη βασική σύνθεσή τους (αποτελούμενη από 4 μέλη και 2 αναπληρωματικά), με μοναδικό περιορισμό τη συμμετοχή μαθήτριας στην 4η σκακιέρα. Η σειρά των σκακιέρων στη βασική σύνθεση δεν αλλάζει και ισχύει για όλο το πρωτάθλημα. Κάθε σχολική ομάδα υποχρεούται να προσκομίσει, πριν την έναρξη των αγώνων, στον επικεφαλής διαιτητή, βεβαίωση του σχολείου ότι όλα τα μέλη της είναι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου.
ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ
Οι αγώνες στο Ομαδικό Πρωτάθλημα και στο Ατομικό Πρωτάθλημα θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης για κάθε αθλητή, 15 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο αθλητής, παίρνει ακόμα δέκα δευτερόλεπτα (10’’) χρόνου σκέψης.
ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ
Θα ισχύσουν κατά σειρά τα ακόλουθα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας:
Α) Για το ομαδικό πρωτάθλημα: Σε περίπτωση ισοβαθμίας τα κριτήρια κατάταξης των ομάδων είναι κατά σειρά:
(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (βαθμοί, πόντοι, εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
(β). Το σύνολο των πόντων σε όλους τους αγώνες.
(γ). Το σύνολο των πόντων κατά σειρά στη 1η σκακιέρα, στη 2η, κ.ο.κ
Β) Για το ατομικό πρωτάθλημα:
Για ελβετικό σύστημα
(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
(β). Άθροισμα προοδευτικής βαθμολογίας (και τα κριτήρια άρσης της).
(γ). Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων).
(δ). Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
Για κυκλικό σύστημα (round robin).
(α). Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
(β). Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
(γ). Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων (τα μεταξύ τους αποτελέσματα).
ΕΠΑΘΛΑ
Ατομικό Πρωτάθλημα: Κύπελλο – μετάλλιο στον πρώτο μαθητή κάθε τάξης, μετάλλιο στον δεύτερο και τρίτο μαθητή (ανεξαρτήτως φύλλου). Αν μέσα στους τρεις πρώτους δεν συμπεριλαμβάνεται μαθήτρια τότε θα δοθεί και μετάλλιο στην πρώτη μαθήτρια. Επίσης θα δοθεί μετάλλιο στον πρώτο κατά σειρά μαθητή και στην πρώτη κατά σειρά μαθήτρια της κάθε τάξης οι οποίοι μέχρι της 31/01/2009 δεν είχαν Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας από την ΕΣΟ.
Ομαδικό Πρωτάθλημα: Κύπελλο και μετάλλια στα τρία πρώτα Δημοτικά Σχολεία. Κύπελλο και μετάλλια στα τρία πρώτα Γυμνάσια και στα τρία πρώτα Λύκεια.
ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ
Ατομικό Πρωτάθλημα: Οι τρεις πρώτοι μαθητές και η πρώτη μαθήτρια από κάθε τάξη προκρίνονται στο Πανελλήνιο Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα. Επιπλέον από τις επτά πολυπληθέστερες τάξεις προκρίνεται ένας μαθητής και από τις τρεις πολυπληθέστερες μία μαθήτρια.
Ομαδικό Πρωτάθλημα: Τα τρία πρώτα Δημοτικά σχολεία, το πρώτο Γυμνάσιο και το πρώτο Λύκειο προκρίνονται στο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
Ατομικό Πρωτάθλημα: Κυριακή 15/03/09 και ώρα 09.00
Ομαδικό Πρωτάθλημα: Σάββατο 14/03/09 και ώρα 09.00
ΧΩΡΟΣ ΑΓΩΝΩΝ
Ατομικό Πρωτάθλημα: Πάτρα - ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Ομαδικό Πρωτάθλημα: Πάτρα - ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ - ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Διευθυντής Αγώνων ορίζεται ο κ. Παντελής Αθανασίου (τηλ. 6974245246)
Τους Διαιτητές θα ορίσει η ΤΕΔ.
ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
Ενάντια σε απόφαση του Διευθυντή Αγώνων ή Διαιτητή, ασκείται ένσταση σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του κανονισμού αγώνων της Ε.Σ.Ο. και υποβάλλεται εγγράφως στον επικεφαλής διαιτητή μαζί με παράβολο ύψους 50 ευρώ. Σε περίπτωση μερικής ή ολικής αποδοχής της ένστασης το παράβολο επιστρέφεται.
Επιτροπή Ενστάσεων: Μπούνιας Κωνσταντίνος, Μανουσάκης Γεώργιος, Μπακογιάννης Δημήτριος.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Ατομικό & Ομαδικό Πρωτάθλημα: Το κάθε Σχολείο ή οι ίδιοι οι μαθητές μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον Διευθυντή Αγώνων τηλ. 6974245246 ή στο e-mail της ΤΕΔ (TED_Patras@yahoo.com) μέχρι την Παρασκευή 13/03/09 και ώρα 21.00.
ΓΕΝΙΚΑ
Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.

Με αθλητικούς χαιρετισμούς,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΟ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ




Κωνσταντίνος Μπούνιας Αθανάσιος Νικολόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου